IPB

Vítejte ( Přihlášení | Registrace )

 
Reply to this topicStart new topic
> Pc sestava, Debata
L@chtan
příspěvek 15.09.2014, 19:56
Příspěvek #1





Skupina: Uživatel
Příspěvků: 1219
Registrován: 05.10.2007
Bydliště VnM
ID: 22573




Jako první bych chtěl pozdravit všechny přítomné nerdy, nechápu že to tu stále žije :D :P

Přemýšlím o upgradu HW a tak nějak je moc věcí co nemám nastudováno nebo už delší dobu nesleduju.
Chci něco výkonějšího, hry už skoro nehraju, ale na fotky, videa popř. 3D rendery

Cena samozřejmě jako vždy co nejnižší, ale vše v co nejlepším poměru cena/výkon.

Procík - dlouho jsem řešil jestli Intel nebo AMD.. Intel se mi zamlouvá víc, ale když porovnám výkon, tak toto AMD je srovnatelné s o 2000,- dražšími Intelama, což je dost.. ovšem spotřeba je skoro dvojnásobná.
http://www.czc.cz/amd-vishera-fx-8350/1166...7vbb599bihllcl4

Stavět kompl na DDR3 nebo už 4? Myslím, že DDR3 ještě nejsou úplně mrtvé a cenově vychází líp než 4ky (navíc dražší MB) a kdybych to chtěl později upgradovat, tak za 2roky zase budou beztak úplně jiné sockety.
(Kapacitně počítám s 16GB)

Grafika? Má smysl kupovat GK? Mám GTS 450 a myslím, že by mi ještě vystačila, ale zase nechci aby to nějak shazovalo výkon zbytku.
Disk dokoupit SSDčko

Takže na vše jsem si vlastně odpověděl sám :D


--------------------


Go to the top of the page
 
+Quote Post
I-I.e.r.g.o.t.I-...
příspěvek 15.09.2014, 22:01
Příspěvek #2


Truth prevails, and that's why we lose
Ikona skupiny

Skupina: Guru
Příspěvků: 12898
Registrován: 02.03.2005
Bydliště Kdo neměl svého tuku, upadl lichvě v šanc.
ID: 5250




Já si novou sestavu postavil tak před měsícem.

DDR 4? Lol, to ani před měsícem nebylo. A je to ostudná blbost - maj to desky s chipsetem jen pro nový intelácký extreme procesory, což je cenová hladina někde u pluta, takže na to se vykašli - DDR 3 budou standardem i u herních pc ještě MINIMÁLNĚ ROK. spíš dva. Neluvě o tom že ty nový procesory snad ani ještě nevyšly.


Jinak grafickou kartu sem si k tomu ani nekoupil - popravdě mi zatim na všechno stačí ta integrovaná inteli 4600 s rychlejma a velkejma ramkama (AMD tušim má ještě lepší integrovaný grafárny, pokud trváš na AMD).

A kurvy, koukám že ten parchant i7-4790K co sem si za těžký prachy koupil, dávaj k tomu dneska chladič zdarma..
----
No hele, nevim co moc doporučit, je to všechno o prachách. Jestli by tě zajímalo co sem si slepil po MĚSÍCÍCH pomalého šťourání v detailech, jak to mam rád, koupil já, tak ti to tu klidně napíšu, ale jinak je to fakt na tobě - a na ceně.
Určitě každipádně kupuj desku s novym chipsetem (Z97, nejlíp, u intelu) a u intelu taky procesory určitě tý nový řady haswell - revision (s devítkou v čísle).

A jedna další, veliká věc - SSDčka by teď měli bejt konečně dostupnější i pro rozhrani M.2. já bych osobně do toho šel - ty nový desky to maj, a pokud ten disk bude mít M.2. 4x (má na konektoru jeden zářez místo dvou) tak se to určitě vyplatí.


--------------
PS
píšeš že to chceš na fotky, rendery, a podobný hovadiny. Pak teda ser na nějaký atlony a kup si ten samej procesor co mam já. Budeš potřebovat pořádnej výkon, jádra, a ta vyrovnávací paměť tušim na tyhle čachry taky ujde. K tomu těch 16GB ramek (spíííš ti možná v týhle aplikaci píchne vyšší frekvence než honění se za CL - latencema) a rychlej SSD (nejlíp na to M.2. - ale bacha, aby to bylo pravý M.2. a 4x, ne nějaký vofuky ready podfuky), no a máš na roooooooooooooky vystaráno. S rezervou.

Příspěvek upravil Slamb, 16.09.2014, 03:10.


--------------------
Vzestup zla

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Slamb
příspěvek 16.09.2014, 03:27
Příspěvek #3


hřbitovní support
Ikona skupiny

Skupina: GP Support
Příspěvků: 6426
Registrován: 20.02.2005
Bydliště Praha
ID: 5109




QUOTE(L@chtan @ 15.09.2014, 20:56) *
Cena samozřejmě jako vždy co nejnižší
to by chtělo trochu rozvíst, ideálně s přesností na celý (deseti)tisíce rolleyes.gif
a u těch fotek, videí a renderů by to chtělo zjistit, co ty programy využívají - jestli spolupracujou s grafikama amd nebo nvidia a tak...


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
L@chtan
příspěvek 16.09.2014, 06:56
Příspěvek #4





Skupina: Uživatel
Příspěvků: 1219
Registrován: 05.10.2007
Bydliště VnM
ID: 22573




No cena..
Procák - 5k, MB - 3k, RAM - 4k = cca 12-14k

Hergote vím, že i7 jsou dobré, taky jsem po nich koukal, jenže když už i7 tak rovnou http://www.czc.cz/intel-core-i7-5820k/158564/produkt (cca o litr dražší než tvoje), jenže to je cenově úplně jinde než bych chtěl a právě stím spojením, jsem přemýšlel o DDR4.. (ano přemýšlel jsem i nadtím utratit za PC strašné prachy, ale už jsem zpět nohama na zemi a chci rozumně výkonný pc za rozumný peníz :D )

Slamb:
Programy používám PS, Premieru, After Effect a 3DSMAX.. grafiky využívají spíše NVidie a CUDA co vím, ale spíše jsou závislé na výkonu procesoru a velikosti RAM

Test FX 8350
Hlavně váhám jestli AMD nebo Intelem.. táhne mě to víc k intelu, ale ty ceny.. :/
AMD je ve videu a renderu lepší než o 1,500 dražší i5, srovnatelné s nižšími i7 (o 3000 dražší), ale jinak je spíše na úrovni lepších i5 a hlavně ta spotřeba je u intelu skoro o třetinu nižší v zátěži.

QUOTE
PS
píšeš že to chceš na fotky, rendery, a podobný hovadiny. Pak teda ser na nějaký atlony a kup si ten samej procesor co mam já. Budeš potřebovat pořádnej výkon, jádra, a ta vyrovnávací paměť tušim na tyhle čachry taky ujde. K tomu těch 16GB ramek (spíííš ti možná v týhle aplikaci píchne vyšší frekvence než honění se za CL - latencema) a rychlej SSD (nejlíp na to M.2. - ale bacha, aby to bylo pravý M.2. a 4x, ne nějaký vofuky ready podfuky), no a máš na roooooooooooooky vystaráno. S rezervou.

Právě v tom mi nepřijde to AMD špatné - víc jader, větší takty, větší L3 ale ztrácí při výkonu na jedno jádro.
Velké srovnání procesorů podle výkonu a poměru cena/výkon

http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?item...D011LBS012LEL01
vs
http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?item...L011RWP011PJ301

Příspěvek upravil L@chtan, 16.09.2014, 09:40.


--------------------


Go to the top of the page
 
+Quote Post
Slamb
příspěvek 16.09.2014, 19:20
Příspěvek #5


hřbitovní support
Ikona skupiny

Skupina: GP Support
Příspěvků: 6426
Registrován: 20.02.2005
Bydliště Praha
ID: 5109




u intelu sis tam desku desku s úplně jinym socketem
jinak amd má možná tak 8 amd jader, tzn. 4 jádra (oni tomu řikají bloky), který sou dál rozdělený každý na dvě části...

edit: jinak tohle vypadá celkem ucházejícně, jenom to bude chtít ještě nějakej solidní chladič a trochu potaktovat cool.gif na renderování se hodí určitě i ten hyperthreading...
http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?item...N012NUC011SM001

Příspěvek upravil Slamb, 16.09.2014, 19:28.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
I-I.e.r.g.o.t.I-...
příspěvek 17.09.2014, 08:15
Příspěvek #6


Truth prevails, and that's why we lose
Ikona skupiny

Skupina: Guru
Příspěvků: 12898
Registrován: 02.03.2005
Bydliště Kdo neměl svého tuku, upadl lichvě v šanc.
ID: 5250




QUOTE (Slamb @ 16.09.2014, 20:20) *
u intelu sis tam desku desku s úplně jinym socketem
jinak amd má možná tak 8 amd jader, tzn. 4 jádra (oni tomu řikají bloky), který sou dál rozdělený každý na dvě části...

edit: jinak tohle vypadá celkem ucházejícně, jenom to bude chtít ještě nějakej solidní chladič a trochu potaktovat cool.gif na renderování se hodí určitě i ten hyperthreading...
http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?item...N012NUC011SM001

Tenhle haswell revision se prej dá v pohodě utáhnout i na 5ghz s boxovanym dodávanym větrákem.
Nemluvě o tom že ho na alze teď prodávaj bez chladiče + nějakej extra coolermaster chladič zdarma.

Apropo, taktovat to nemá moc zatim cenu. Je to první inteláckej procesor co má základní kmitočet na 4ghz, a sám se přetaktovává tim jejich boostem v chodu na 4,4Ghz. To mi příjde až dost, víc topit nedává moc smysl. Já si ho koupil, protože mi ruplo v bedně, ale pro normální uživatele bych v klidu doporučil koupit si tu verzi bez K, bez otevřenýho násobiče - je o dost levnější.
---
A na ten socket bacha - tyhle intelácký íčka maj 1150, ne 1155 (to je starej socket). Extreme, která vychází o rok se spožděnim a teď konečně vyšla nová na haswellu, má socket 2011 (a taky maj tříkanálovej řadič pamětí)



--------
PS: já sám zkusim z prdele ten procík trochu nataktovat, jen abych viděl jak to de. Ale je to složitý - buďto to má nějaký hentaký hociaký automatický cosi (co podporuje motherboard), anebo se to dá dělat maunáně, ale sodoma gomora - prase se v tom vyznej. U starejch biosů byla frekvence a násobič... a tady? Deset tisíc štelovátek.

Příspěvek upravil I-I.e.r.g.o.t.I-I, 17.09.2014, 08:19.


--------------------
Vzestup zla

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Slamb
příspěvek 17.09.2014, 10:46
Příspěvek #7


hřbitovní support
Ikona skupiny

Skupina: GP Support
Příspěvků: 6426
Registrován: 20.02.2005
Bydliště Praha
ID: 5109




QUOTE(I-I.e.r.g.o.t.I-I @ 17.09.2014, 09:15) *
- Tenhle haswell revision se prej dá v pohodě utáhnout i na 5ghz s boxovanym dodávanym větrákem.
- Apropo, taktovat to nemá moc zatim cenu. Je to první inteláckej procesor co má základní kmitočet na 4ghz, a sám se přetaktovává tim jejich boostem v chodu na 4,4Ghz. To mi příjde až dost, víc topit nedává moc smysl.
- Extreme, která vychází o rok se spožděnim a teď konečně vyšla nová na haswellu, má socket 2011 (a taky maj tříkanálovej řadič pamětí)
- PS: já sám zkusim z prdele ten procík trochu nataktovat, jen abych viděl jak to de. Ale je to složitý - buďto to má nějaký hentaký hociaký automatický cosi (co podporuje motherboard), anebo se to dá dělat maunáně, ale sodoma gomora - prase se v tom vyznej. U starejch biosů byla frekvence a násobič... a tady? Deset tisíc štelovátek.

- vyhlídky byly, že ten procesor pude s nějakym hustym chladičem dostat možná i na 5 GHz, ale intel samozřejmě nezklamal a je to stejnej taktovací zgarb jako předchůdci, takže když se povede dostat na 4,7, je to hodně velkej úspěch rolleyes.gif http://pctuning.tyden.cz/hardware/procesor.../30172?start=14
- jinak to přetaktování je u tak náročnejch akcí jako rendering nebo práce s videem nutnost, když má procesor jenom 4 jádra, ač s hyperthreadingem, lepší by bylo jader 6 nebo 8, ale když vidim ten rozpočet biggrin.gif
- extreme mají řadič už od minulý generace čtyřkanálovej, teď se změnil socket, je to sice pořád 2011, ale má jinak plošky, takže neni kompatibilní
- trochu solidně taktovat se dají jenom procesory s K, ostatní jedině na maximální turbo frekvenci, ty štelovátka sou k tomu, aby se z káček dalo vytřískat maximum


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
L@chtan
příspěvek 17.09.2014, 21:40
Příspěvek #8





Skupina: Uživatel
Příspěvků: 1219
Registrován: 05.10.2007
Bydliště VnM
ID: 22573




QUOTE(Slamb @ 17.09.2014, 11:46) *
- vyhlídky byly, že ten procesor pude s nějakym hustym chladičem dostat možná i na 5 GHz, ale intel samozřejmě nezklamal a je to stejnej taktovací zgarb jako předchůdci, takže když se povede dostat na 4,7, je to hodně velkej úspěch rolleyes.gif http://pctuning.tyden.cz/hardware/procesor.../30172?start=14
- jinak to přetaktování je u tak náročnejch akcí jako rendering nebo práce s videem nutnost, když má procesor jenom 4 jádra, ač s hyperthreadingem, lepší by bylo jader 6 nebo 8, ale když vidim ten rozpočet biggrin.gif
- extreme mají řadič už od minulý generace čtyřkanálovej, teď se změnil socket, je to sice pořád 2011, ale má jinak plošky, takže neni kompatibilní
- trochu solidně taktovat se dají jenom procesory s K, ostatní jedině na maximální turbo frekvenci, ty štelovátka sou k tomu, aby se z káček dalo vytřískat maximum

A kdybych trval na té i5tce? Já vím, že i7 je lepší ve všem, ale pořád bych se rád držel nižší části rozpočtu (potřeba koupit SSD, chladič atd) Nepotřebuji žádný extra nadupaný stroj, ale aby to zvládalo slušně to co chci. Netuším jak dlouho v dnešní pokrokové době vyžiju s i5, ale na 2roky by stačit mohla ne?


--------------------


Go to the top of the page
 
+Quote Post
Slamb
příspěvek 17.09.2014, 22:27
Příspěvek #9


hřbitovní support
Ikona skupiny

Skupina: GP Support
Příspěvků: 6426
Registrován: 20.02.2005
Bydliště Praha
ID: 5109




to je relativní biggrin.gif na takhle náročnou práci (aspoň tak se mi to tak jeví) bych tam narval ideálně aspoň 6jádro, ale jestli to musí bejt za každou cenu co nejlevnější, i s i5 to asi pude přežít, ale samozřejmě to bude trvat dýl, záleží na tom, jak dokážou ty programy využít hyperthreading, to by sis btw moh taky někde zjistit, např. na stránkách výrobce sw, co budeš používat...


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
L@chtan
příspěvek 18.09.2014, 06:52
Příspěvek #10





Skupina: Uživatel
Příspěvků: 1219
Registrován: 05.10.2007
Bydliště VnM
ID: 22573




QUOTE(Slamb @ 17.09.2014, 23:27) *
to je relativní biggrin.gif na takhle náročnou práci (aspoň tak se mi to tak jeví) bych tam narval ideálně aspoň 6jádro, ale jestli to musí bejt za každou cenu co nejlevnější, i s i5 to asi pude přežít, ale samozřejmě to bude trvat dýl, záleží na tom, jak dokážou ty programy využít hyperthreading, to by sis btw moh taky někde zjistit, např. na stránkách výrobce sw, co budeš používat...

Doteď jsem to dělal na Athlonu X4 640 3.0Ghz a 4GB RAM, myslím, že už jen těma ramkama se dostanu na úplně jiný výkon. Současná sestava stačí možná tak na Photoshop, zbytek už je limitovaný.

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/displ...i5-4690k_6.html
Taky když se potaktí, tak má docela slušné výsledky, ale co test to trochu jiné výsledky a moc mi nesedí ten propad AMD, protože v jiných testech je úplně jinde, ale..


--------------------


Go to the top of the page
 
+Quote Post
I-I.e.r.g.o.t.I-...
příspěvek 27.09.2014, 12:55
Příspěvek #11


Truth prevails, and that's why we lose
Ikona skupiny

Skupina: Guru
Příspěvků: 12898
Registrován: 02.03.2005
Bydliště Kdo neměl svého tuku, upadl lichvě v šanc.
ID: 5250




QUOTE (L@chtan @ 18.09.2014, 07:52) *
Doteď jsem to dělal na Athlonu X4 640 3.0Ghz a 4GB RAM, myslím, že už jen těma ramkama se dostanu na úplně jiný výkon. Současná sestava stačí možná tak na Photoshop, zbytek už je limitovaný.

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/displ...i5-4690k_6.html
Taky když se potaktí, tak má docela slušné výsledky, ale co test to trochu jiné výsledky a moc mi nesedí ten propad AMD, protože v jiných testech je úplně jinde, ale..

Tak nekecej, kup si í pětku z haswelurefresh anebo tu samou í sedmičku (ne - K verzi, je ti to nanic), a k tomu 16 giga dobrejch, rychlejch ramek (nezapomeň že budeš-li kupovat ty okolo 2333mhz nebo i méně, je nutný v biosu povolit XMP, jinak to pojede na poloviční frekvenci),

k tomu nějaký to M.2. 4x SSD, respektive, nový klasický 256GB SSD od samsungu, (na to ti zůstane vynechánim toho K-čka), pěknou desku s paticí 1150 a chipsetem Z97 a jsi v ?


CÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁJKUUUUUUUUUUUUUUUU


--------------------
Vzestup zla

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Slamb
příspěvek 27.09.2014, 16:11
Příspěvek #12


hřbitovní support
Ikona skupiny

Skupina: GP Support
Příspěvků: 6426
Registrován: 20.02.2005
Bydliště Praha
ID: 5109




význam K bych nepodceňoval tongue.gif protože by měl jenom 4 jádra, tak by to chtělo dohnat manuálně vyšší frekvencí...


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
I-I.e.r.g.o.t.I-...
příspěvek 28.09.2014, 20:02
Příspěvek #13


Truth prevails, and that's why we lose
Ikona skupiny

Skupina: Guru
Příspěvků: 12898
Registrován: 02.03.2005
Bydliště Kdo neměl svého tuku, upadl lichvě v šanc.
ID: 5250




QUOTE (Slamb @ 27.09.2014, 17:11) *
význam K bych nepodceňoval tongue.gif protože by měl jenom 4 jádra, tak by to chtělo dohnat manuálně vyšší frekvencí...

Mluvíme tu o procesoru, pro kterej prakticky stejně nemá využití, ani kdyby stříhal 3D videa. Těch 300mhz frekvence navíc který reálně dosáhne udělá úplný, maximální prd. Nárůst výkonu navíc nikdy neni lineární.

Pokud kupuješ silnej procesor pro normální práci, tak řeči o přetaktováních jsou mimo. Přetaktovávání je koníček - ne způsob jak získat za cenu odpovídající výkon.


--------------------
Vzestup zla

Go to the top of the page
 
+Quote Post

Fast ReplyReply to this topicStart new topic
1 Uživatel(é/ů) pročítá toto téma (1 neregistrovaných a 0 anonymních uživatelů)
0 registrovaní:

 



RSS Lo-Fi verze Dnes je: 21.07.18 - 14:24
Darkness Skin by Danellis. Converted by New Horizon Skins.
Toplist